Svenska Hem – ett kvinnokooperativ

Kvinnokooperativet bildas
1905 bildades Svenska Hem. Det var ett kvinnokooperativ som under sin 11 år långa livstid hann bli Sveriges största kooperativ. Syftet med Svenska Hem var att angripa det utbredda matfusk som gått så långt att det t.o.m. orsakade dödsfall genom de undermåliga råvaror som såldes kring sekelskiftet. För att råda bot på missförhållanden och skapa en bättre framtid såg man stora möjligheter i den kooperativa affärsmodellen. Det skulle göras av kvinnor för kvinnor.

I Svenska Hems butiker skulle man sälja goda varor till rimliga priser. En av initiativtagarna var Anna Whitlock, som fått stå förlaga till den dramatiserade karaktären Fröken Friman, spelad av Sissela Kyle. Kvinnorna bakom Svenska Hem blev utsatta för omfattande motstånd och de mansdominerade gross- och specerihandlarna startade en bojkott av det kvinnliga kooperativet Svenska Hem.

Det kostade 20 kronor för att köpa en andel och bli medlem i kooperationen. Detta var en stor summa under förra sekelskiftets inledande år, och man gav därför medlemmarna möjligheten att avbetala insatsen med två kronor per månad. Många av initiativtagarna tillhörde den kvinnliga rösträttsrörelsen, och förutom att tillhandahålla goda varor till rimliga priser så kunde man också träna de vanligtvis hemmavarande kvinnorna i socialt arbete och affärsmannaskap.

Kvinnorrättskämpar
Efter några år hade man etablerat fem butiker i Stockholm. De liknade inte den tidens vanliga butiker med sina stela och funktionella inredningar. Istället målade man väggarna i ljusa färger, placerades ut stolar för väntande kunder, och i en av butikerna lät man inreda ett litet hushållsbibliotek där det bl.a. samlades böcker för medlemmar att läsa. Föreningen hade som mest 3300 medlemmar, däribland Selma Lagerlöf, Ellen Key, Elin Wägner, Emilia Broomé och Harriet Bosse. Många av de engagerade i Svenska Hem var också aktiva i den kvinnliga rösträttsrörelsen.

Blir störst i världen
Under första världskriget gick försäljningen i butikerna ner och kooperativet drabbades av sämre ekonomi. 1916 beslutar man sig för att ansluta sig till Konsum Stockholm som då blev världens största kooperativ. Beslutet att gå med i Konsum Stockholm var inte okontroversiellt bland de kvinnliga medlemmarna. Kort efter sammanslagningen lade man ner eller bytte namn på de tidigare Svenska Hem-butikerna, och de kvinnliga butiksföreståndarna ersattes med manliga. Den kvinnliga kooperationens segertåg var förbi, men många av dess företrädare skulle fortsätta att bana väg för kvinnors inkludering i samhället.

Idag består Kooperativa Förbundet av de 31 konsumentföreningar vars 3,4 miljoner medlemmar tillsammans äger Coop. Konsumentföreningen Stockholm firar 100 år i år, och det känns både naturligt och bra att ägna en tacksamhetens tanke till de modiga och moderna kvinnor från Svenska Hem som var med och startade det hela.

 

[huge_it_slider id=”11″]

 

Kvinnorna på fröken Frimans tid
Under mellandagarna sänder SVT dokumentären ”Kvinnorna på fröken Frimans tid”, som handlar om kvinnorna bakom Svenska Hem.
Del 1 sänds den 26/12 kl. 20.00 i SVT2, med repris 28/12 kl. 18.30 i SVT1.
Del 2 sänds den 29/12 kl. 20.00 i SVT2, med repris 30/12 kl. 18.30 i SVT1.

Bilden nedan föreställer SVT:s inspelningsgäng i KFs arkiv och bibliotek ihop med Kattis Ahlström och författarna till böckerna:
Monika Björk (klädd i rosa) och Eva Kaijser (2005). ”Svenska hem: en passionerad affär”
Monika Björk och Eva Kaijser (2013). ”Svenska hem: den sanna historien om fröken Frimans krig”

Källor:
KFs bibliotek och arkiv.
Ambjörnsson, Ronny. Svenska Hem. Dagens Nyheter http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/svenska-hem/ (2016-12-16)
https://sv.wikipedia.org/wiki/Svenska_hem_(konsumentf%C3%B6rening) (2016-12-16)

/Tony Karlsson, kommunikatör & Michael Hagström, företagsbibliotekarie