En vanlig onsdagsmiddag är inte alltid så märkvärdig. Ändå kan själva måltiden faktiskt ses som människans allra viktigaste uppfinning. Att vi så gärna sätter oss ansikte mot ansikte med varandra och delar vår matupplevelse är en av de få saker som på riktigt skiljer oss från djuren. Bordets gemenskap är vår natur. Och att inte bli tillfrågad när arbetskamraterna ska ut på lunch är därför ett ganska dåligt tecken.
I mars 2020 ställdes allt på ända. Plötsligt skulle vi nu göra vårt bästa för att minimera våra sociala kontakter. Endast de allra närmaste kunde någorlunda riskfritt släppas in på livet, medan äldre släktingar skulle hållas på ordentligt avstånd. Och på jobbet borde vi helst inte befinna oss alls.
Den totala nedstängning som drabbat andra länder har vi visserligen sluppit. Men pandemin har ändå skakat om vårt samhälle i grunden. Många har förlorat en kär anhörig, ännu fler har blivit av med jobbet, och småföretagare fått se sina livsverk gå upp i rök.
Dessutom har vi tvingats leva i socialt undantagstillstånd. Att hålla sig hemma har blivit det nya idealet: utan släktkalas, skolavslutningar, bröllop, firmafester, konserter, matcher, teaterföreställningar – eller resor utomlands.
Men äta måste man ju ändå. Så hur har maten påverkats av dessa omtumlande tider? Kanske har den på något sätt blivit ännu viktigare? Och är det möjligt att tänka sig att det ändå kommer något gott ur den annars så tragiska coronan? Laddad med frågor och egna reflektioner träffar jag Coop-profilerna Sara Begner och Lotta Lundgren för att få professionell hjälp med spaningarna.
Om vi börjar i det personliga: Hur har era egna matvanor förändrats av pandemin?
Lotta: Efter påsklovet tog jag mina barn från stan och flyttade ut på Mörkö där jag hemskolade dem. Men ganska snart kändes det som att det gick på repeat när man skulle laga både lunch och middag varenda dag. Så jag gjorde något som jag i stort sett aldrig gjort förut: Jag öppnade kokböcker och tittade efter vad det fanns för andra maträtter. För jag behövde variation, särskilt när det gäller baskolhydrater. Vad mer kan man göra med olika sorters ris, pasta och potatis? För det var det andra som hände: att jag gick tillbaka till kolhydraterna. Vi handlade bara var tredje vecka och behövde då sådana varor som skulle hålla länge. Dessutom hade vi inget matsvinn. Det har varit en fruktansvärd tid för hönorna, som annars får det som blir över.
Sara: För mig har det varit helt annorlunda eftersom jag har bott i Stockholms innerstad med mina barn. Jag har jobbat mycket hemifrån och det som har varit den stora matmässiga skillnaden under coronan är att vi har haft mycket längre måltider. Vi har suttit kvar vid middagsbordet eftersom ingen ska någonstans, varken på träning, bio eller hem till kompisar.

Lotta Lundgren
Författare, skribent och programledare. Medverkar i Coops reklamfilmer. Har varit programledare för bland annat Landet brunsås och Historieätarna. Har skrivit matböckerna Om jag var din hemmafru, Tio lektioner i matlagning och Laga mig.

Sara Begner
Kock, näringsfysiolog och näringsterapeut. Är chef för Coop Provkök. Har medverkat i tv-programmen Toppform och Saras kök. Har bland annat gett ut kokböckerna Laga mat tillsammans, Glöd, Veckans favoriter, Veckans vego och Barnens kockskola.