Allt började en vanlig dag på kontoret. Charlotta Szczepanowski och kollegan Stina Printz diskuterade hållbarhet och bekymret med att enstaka områden prioriteras, medan andra förbises eller till och med förvärras i strävan att vara hållbar på ett specifikt sätt. Vad är poängen med att fokusera på klimatpåverkan, om man samtidigt glömmer bort ekosystemet så att den biologiska mångfalden minskar?
– Jag bad Stina skissa upp i en cirkel hur en svensk kyckling placerar sig på en skala från ett till fem inom alla de tio hållbarhetsaspekter som samarbetet Hållbar livsmedelskedja har enats om är viktiga.
Resultatet blev en ahaupplevelse och illustrerade komplexiteten i hållbarhetsarbetet. Det gav också mersmak. I juni 2020 presenterade Coop Hållbarhetsdeklarationen, där man föresatte sig att under året samla in hållbarhetsdata för alla livsmedel. Dessa skulle sedan resultera i ett unikt spindeldiagram per vara, där det tydligt framgår hur produkten står sig i var och en av de tio hållbarhetskategorierna. Information som sedan ska komma kunderna till del via en streckkod som scannas i butik.
För att ro projektet i hamn krävdes en kartläggning av hur varje enskild vara framställs, vad den innehåller och vad den sätter för avtryck vid produktionen.
Totalt rör det sig om 15 000–17 000 produkter.
– Ett omfattande arbete förstås, men också helt nödvändigt, säger Charlotta Szczepanowski. Just omfattningen motiverar att vi kan kalla det för en ”deklaration”. Coop var en gång i tiden först ut med innehållsdeklarationer på varor. Nu går vi i bräschen för hållbarheten.
Skissa upp i en cirkel hur en svensk kyckling placerar sig på en skala från ett till fem.