För att minska smittorisken i butiken rengjorde och desinficerade Britt-Inger Karlsson och kollegorna hela butiken efter ett schema, uppdelat på personalen: de som jobbar i kassan spritade kortterminaler och kundkorgar, butikschefen ansvarade för lunchrum och toaletter.
Karin Brynell påpekar att även om branschen på det stora hela klarade de utmaningar man ställdes inför under det gångna året så är faran långt ifrån över. Butikerna kan komma att behöva anpassa sig till nya lagar eller restriktioner. På sikt kan också den ekonomiska smällen från pandemin drabba branschen.
– Det här är en katastrof för samhället. På kort sikt vinner dagligvaruhandeln när restaurangerna tappar, men långsiktigt drabbas vi alla av ökad arbetslöshet och den sänkta köpkraft som det innebär. Om man inte lyckas hantera det riskerar vi att se en lågkonjunktur framåt, vilket i förlängningen även drabbar den svenska livsmedelssektorn.
Landsbygdsminister Jennie Nilsson säger att en sådan utveckling inte går att utesluta.
– Det har varit en del av vår riskbedömning från början och är det största skälet till att vi väldigt tidigt gjorde justeringar i a-kassesystemet som en tillfällig ventil. Höjningen av golvet och taket i a-kassan gäller till 2022, just för att motverka en situation där människors ekonomi slås i spillror.
På Stora Coop i Arvika ser Britt-Inger Karlsson på framtiden med tillförsikt.
– För vår butik känner jag ingen större oro, vi har klarat oss bra hittills trots pandemin och har väldigt trogna kunder. Däremot ser jag ju hur gränshandeln här i Värmland har drabbats.
Pandemin har samtidigt skyndat på utveckling och förändringar i konsumentvanor som redan var på gång, inte minst vad gäller e-handel.
– Vissa månader har vi sett ökningar med nästan 200 procent jämfört med föregående år. Det är visserligen från låga nivåer, men vi ser att helt nya kundgrupper, till exempel äldre, har testat e-handel och även click-and-collect. Det är vanor som med all säkerhet till viss del kommer att finnas kvar när pandemin är över, säger Karin Brynell.
Jennie Nilsson tror att många har fått en tankeställare kring den viktiga roll som dagligvaruhandeln har i samhället.
– Bakom varje vara på butikshyllorna ligger väldigt mycket arbete.
På Stora Coop i Arvika har krisen svetsat samman personalen ytterligare, berättar Britt-Inger Karlsson.
– Vi har lärt känna varandra på ett nytt sätt och stärkts i vår gemenskap. Vi har fått mycket tätare kommunikation och försöker vara lyhörda och stötta varandra. Det vi går igenom nu är en resa vi aldrig kommer glömma.