”Överlägset” är inte ett ord Amer Mohammed hade valt för att beskriva Coops digitala arbete när han började 2019. Tvärtom var han helt öppen med hur frånsprunget han tyckte att det hundraåriga kooperativet blivit vadgäller dataanvändning och digitala tjänster. Faktum är att han hade svårt att förstå varför människor ens skulle handla på Coop. Första tiden frågade han sina nya kollegor just det: Varför ska jag handla på Coop och inte på Ica?
– Alla svarade ”För att vi är ett kooperativ”. Jag frågade några 20-åringar om de ens visste vad kooperation betyder – ingen visste. Visionen ”matglädje” är inte mycket bättre om du frågar mig, det är så flummigt att det inte säger nåt. Jag gick i stället in på Google och ställde frågan ”Vad är viktigt för människor?” och fick upp rapporter från FN och World Economic Forum, som listade de tio punkter som människor tycker är viktigast för att leva ett gott liv.
Det människor lyfte fram i FN-undersökningarna var relationer, vänskap, familj, hälsa, tid, hållbarhet, pengar och ett par saker till. Fyra av punkterna tangerade Coops verksamhet: tid, hälsa, hållbarhet och pengar. Amer Mohammed tog upp sina fynd internt, men fick höra att Coops egna undersökningar hade visat att kunderna vill ha andra saker. Det visade sig att den fråga som Coop ställt i undersökningar var: ”Vad är viktigt för dig när du handlar mat?”
– Jag menar att vi måste lyfta blicken. Det här handlar inte bara om att handla mat. Vi är en så stor del av människors liv, så vi kan inte bara fokusera på att handla. Vi måste underlätta människors hela vardag. Därför handlar vår nya strategi om de fyra sakerna nu: tid, hälsa, pengar och hållbarhet.
Hur är det med butikspersonal, blir inte de livrädda när du målar upp visionen för digitalisering?
– Det vi automatiserar är inte de roligaste bitarna: att sitta i kassan en hel dag eller stapla konserver på en hylla. Vi automatiserar kassahantering och flyttar över resurser mot inspiration. Jag ser framför mig passionerade medarbetare som kan mycket om maten och råvarorna. Jag vill ha en riktig olivoljenörd som kan berätta för mig vilken olja jag ska ha till min aioli. Så när vi automatiserar är det för att möjliggöra sådana saker.
KF har funnits i över 100 år och också varit en politisk kraft genom decennierna. Är det en börda eller en styrka när ni försöker gå framåt?
– Överlag är det en styrka. Vi har lyxen att inte vara ute efter att tjäna miljarder och skapa bonusar till cheferna. Allt överskott återinvesterar vi i kund–upplevelsen och i samhället. Vi ska förbättra människors liv, göra livsmedelsförsörjningen mer hållbar, underlätta att leva hälsosamt… Vi ska helt enkelt förändra den svenska matbranschen. Det är stort.
Hur kommer jag att handla på Coop om fem år?
– 80 procent av det du handlar i butik kommer vara färskvaror och resten körs hem till dig. Antagligen med drönare, om juridiken tillåter det. Om fem år, nej om tre år, ska Coop ha den bästa kundupplevelsen i världen för att handla mat. Jag jämför mig inte med svenska konkurrenter alls – vi ska bli bäst i världen.
Kommer Coop ha färre butiker om några år?
– Jag skulle tro att butiksnätet kommer att centraliseras, ja. De butiker som finns kvar kommer vara upplevelsecenter snarare än lokaler med en massa gångar med hyllor med torrvaror. Men sedan tror jag att vi kommer att ha många rullande satellitbutiker också som kör omkring. Tänk Glassbilen.
Och om 20 år då?
För första gången under intervjun blir Amer Mohammed svarslös.
– Oj. Kan du ens tänka så långt fram? 20 år, det är omöjligt. Men okej, jag tror att virtuella butiker kommer vara vanliga då. Att du sätter igång dina smarta linser och så är du plötsligt i en helt specialanpassad butik som är uppbyggd bara för dig. Kanske. 20 år är svårt alltså!
Det är fredag eftermiddag, solljuset blir allt blekare utanför konferensrummets fönster. Amer ska snart hem till sin fru och son, laga fisktacos och ha fredagsmys. Men det finns en sista grej Amer gärna vill prata om innan vi skiljs åt, en personlig käpphäst:
– Jag tror att det vore så jäkla bra för Sverige om vi kunde komma förbi den här grejen att ingen vågar misslyckas. Jag tror inte att vägen till framgång är att man aldrig misslyckas, utan att man misslyckas snabbare än konkurrenterna och lär sig längs vägen. Det försöker jag ingjuta i mitt team. Testa – vad är det värsta som kan hända? Saker fastnar ofta i långbänkar, det ska förankras och många ser mest problem. Det gör inte jag, jag ser möjligheter.
Att våga misslyckas kräver självförtroende. Hur fick du självförtroendet till den här attityden?
– Jag vet helt enkelt vad jag är duktig på och inte. Jag är riktigt vass på att programmera och bygga saker men jag förstår också vad jag behöver ta hjälp med. Men visst, jag kan säkert upplevas som lite arrogant, säger Amer och ler.
Precis som Michael Jordan, vill man nästan lägga till.