Medlemmar

3,7 miljoner medlemmar

Kooperativa förbundet samlar 3,7 miljoner medlemmar i landets 29 konsumentföreningar eller som direktanslutna medlemmar i KF. Det innebär att KF samlar flest konsumenter i hela Sverige.

Genom föreningarnas medlemskap i KF äger dessa föreningar KF-koncernen. KF ägs och styrs av sina medlemmar. Medlemsägandet förpliktar och kräver en tydlighet i att KF står på konsumenternas sida. Av medlemmarna – för medlemmarna.

Om medlemskapet

Alla som vill vara medlemmar kan bli det. Du går in med 100 kronor, som du får tillbaka om du inte längre vill vara medlem. Om du vill bli medlem kan du antingen gå in på Coops hemsida, eller ansöka om medlemskap i din butik.

Alla medlemmar kan genom sin konsumentförening, eller som direktansluten medlem i KF, vara med och påverka. Den medlemsdemokratiska strukturen i de olika föreningarna varierar något. Du kan läsa mer om hur din förening fungerar här.
Om du är direktansluten medlem i KF kan du läsa mer om det här.

OK, Fonus och Folksam

Utöver de 29 konsumentföreningarna och de direktanslutna medlemmarna är också Sveriges sju OK-föreningar, Folksam och Fonus medlemmar i KF. Föreningar som ansöker om medlemskap i KF måste uppfylla vissa kriterier. De måste vara partipolitiskt och religiöst obundna juridiska personer som styrs demokratiskt och vara öppna för alla. OK, Fonus och Folksam har ombud på KFs stämma, vilken är KFs högst beslutande organ. Läs mer här.