Nu går startskottet för Framtidens Backaplan

Nu går startskottet för Framtidens Backaplan, ett av Göteborgs största stadsutvecklingsprojekt. Spadtaget för satsningens första etapp tas torsdagen den 19 maj – tre hållbara kvarter vid Leråkersmotet som ska inrymma bostäder, service och handel.

— Nu startar resan mot en tät, kraftfull och grön blandstad på Hisingen, säger Åke Pettersson, vd på Skandia Fastigheter.

Konsortiet bakom storsatsningen Framtidens Backaplan består av Skandia Fastigheter, Fastighets AB Balder, Riksbyggen och KF Fastigheter. Målbilden är en helt ny stadsdel med 7 000 bostäder, 140 000 kvm kontor, ett brett handelsutbud och servicefunktioner som skolor, vård och kultur mellan Hjalmar Brantingsplatsen, Brunnsbo och Hildedal.

Premiäretappens upplägg vid Leråkersmotet innebär handel i två plan längst ner och bostäder högre upp i husen.

– Vi börjar med att tillföra stadsdelen 420 hyresrätter, attraktiv handel samt ett mobilitetshus, säger Åke Pettersson på Skandia Fastigheter. Energiförsörjningen kommer vi att göra helt fossilfri genom en geosolanläggning, vilket är ett exempel på bolagens gemensamma vision om hållbarhet i framtidens Backaplan.  

Det totala projektet är så stort och omfattande att det inte är helt klart förrän framåt 2035.

Men nu är den första etappen på gång, vilket bland annat innebär att Stora Coop kan flytta till nya fräscha lokaler redan under 2024.

  Vi har ju varit delaktiga i Backaplans utveckling under 65 år, säger Helena Liljedahl, vd på KF Fastigheter. Först i omvandlingen från småskaligt industriområde till handelsplats och nu till nästa fas – att utveckla Göteborgs innerstad till andra sidan Göta Älv. Det här är samhällsbygge när det är som bäst.

Riksbyggens marknadsområdeschef Mikael Ahlén ser Backaplans centrala läge som en tung fördel. Men också att Göteborg äntligen kan få ett nyproducerat större projekt som faktiskt svarar upp mot begreppet blandstad.

– Vi får chansen att bygga hållbara och attraktiva bostäder i en komplett stadsdel, med kommersiell och social service, kultur, härliga parker och möjlighet till idrott, skolor, handel och kontor, säger han. Det blir helt enkelt en ny stadsdel för hela livet. 

Balders första steg blir Deltahuset – en 19 våningar hög skyskrapa med 19 000 kvm kontorsytor nära dagens Hjalmar Brantingsplats. I en senare fas adderar man sammanlagt cirka 2 000 bostäder i det nya området. 

– Det har länge talats om att knyta samman staden över vattnet och det känns fantastiskt bra att spaden nu sätts i marken. Vi på Balder är stolta över att vara en av del av utvecklingen och tillsammans med Göteborgs stad och övriga fastighetsägare förverkliga Framtidens Backaplan. Idag gläds vi med Skandia Fastigheter som är först ut och vi ser mycket fram emot dagen då vi byggstartar våra egna kvarter, säger Erik Selin vd på Balder.

Framtidens Backaplan

Norr om älven växer en helt ny del av Göteborgs nya centrum fram. Här skapas en plats med människans drivkraft i fokus – kraften som finns i människors vilja att plats, känna delaktighet och stolthet. Här ges utrymme för nya möjligheter, nya tankar och nya sätt att leva. Framtidens Backaplan är ett stadsutvecklingsprojekt som kommer resa sig vid älven och bli stans norra centrum och Hisingens nav. Här skapas en tät, kreativ och grön stadsdel med massor av bostäder, butiker, arbetsplatser, restauranger, parker, skolor, kultur, kaféer, hotell och mycket mer.

Om KF Fastigheter

KF Fastigheter äger mark och utvecklingsfastigheter i bland annat Backaplan i Göteborg, Bro Mälarstrand i Upplands-Bro och Kungens kurva i Huddinge. Verksamheten är inriktad på att förädla utvecklingsfastigheterna och markinnehaven. Projekten omfattar cirka 6000-7000 bostadsbyggrätter. Syftet med verksamheten är att skapa värde för ägare, hyresgäster och samhället i stort. Bolaget ska drivas på ett etiskt och hållbart sätt. Helena Liljedahl är VD för KF Fastigheter, som är ett dotterbolag till KF, Kooperativa Förbundet.

För ytterligare information

Helena Liljedahl, vd KF Fastigheter, helena.liljedahl@kf.se, telefon +46 10-743 44 65