Bro Mälarstad blir en sjönära stadsdel med 10 000 invånare

I Upplands-Bro kommun mellan Mälarens strand och Bro station växer en naturnära stadsdel fram som totalt kommer att få cirka 4 500 nya bostäder och 10 000 invånare på sikt. Bakom Bro Mälarstad står Upplands-Bro kommun och ett antal fastighetsutvecklare, varav de med störst innehav i området är Derome, Heimstaden, KF Fastigheter, Magnolia Bostad, Riksbyggen, SBB, Stena Fastigheter och Trenum. Förutom bostäder, kommer förskola/skola och annan service att finnas. Vid Mälaren anläggs en strandpromenad med solbryggor, kaj med småbåtshamn och en badplats.

– Vi fastighetsägare har valt att gå samman för att med gemensamma resurser och tillsammans med Upplands-Bro kommun utveckla Bro Mälarstad till en hållbar stadsdel som sätter livskvaliteten i fokus. Här finns mycket goda förutsättningar för ett rikt fritidsliv med Mälaren och övrig natur samt Bro Hof Golf utanför knuten. Detta, tillsammans med närheten till Bro station och de goda kommunikationerna till Stockholm och övriga Mälardalen, gör Bro Mälarstad till ett attraktivt framtidsområde nära Stockholm, säger Helena Liljedahl, representant för fastighetsägarna bakom Bro Mälarstad och vd för KF Fastigheter.

I Bro Mälarstad kommer det att erbjudas en stor variation av boendeformer, både när det gäller upplåtelseformer samt olika typer av bostäder. Det kommer att finnas bostäder som riktar sig till såväl unga vuxna som är på jakt efter sin första bostad, bostäder för barnfamiljer som drömmer om en villa eller ett radhus eller äldre som söker service- och kommunikationsnära boenden.

Förutom bostäder kommer grundläggande service som handel, restaurang och café att finnas i området. Lagom till höstterminen 2021 öppnar Campus Bro Mälarstrand, som är en ny förskola och grundskola som drivs av Jensen. Till en början med elever till och med årskurs 3. I augusti 2022 öppnar även skolan för elever i årskurs 4-9. För de som tycker om sport finns golfklubbarna Bro Hof Slott och Bro-Bålsta samt ett flertal hästsportanläggningar i närområdet. Det finns även en stor idrottsplats söder om järnvägen och en simhall i Bro.

– Vi gör nu en storsatsning för att öka attraktionskraften i Bro och utvecklar en ny stadsdel som adderar nya värden till kommunen och en mer hållbar livsmiljö. Genom satsning i Omdaning Bro tar vi utgångspunkt i småstadens kvaliteter för att skapa platser med fokus på miljömässig och social hållbarhet. Med nya Bro Mälarstad tar vi ytterligare ett viktigt steg i utvecklingen av hela Upplands-Bro kommun, säger Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande.

Bro Mälarstad består av flera olika bostadsområden, alla med sina kvaliteter och särarter. Vid Mälaren utvecklar KF Fastigheter och Magnolia Bostad strandnära boende med start 2022. Här planeras även att anläggas en strandpromenad med solbryggor, kaj med småbåtshamn och en badplats. Vill man bo mer centralt så bygger Riksbyggen mysiga kvarter med både lägenheter och radhus, gröna gläntor och odlingslotter vid pendeltågsstationen med start 2022. Mitt i Bro Mälarstad, med skogen som granne, har Magnolia Bostad, Trenum, Derome och Heimstaden skapat ett område med klimatsmarta trähus, torg samt utegym. Trenums första hyresgäster flyttade in under 2020 och på tur står Magnolia Bostad och Heimstadens projekt med inflyttning från januari 2022.

Bro Mälarstad kommer att trafikeras av busstrafik och det finns redan idag gång- och cykelvägar till Bro pendeltågstation.

Fakta om Bro Mälarstad
Fastighetsägare: Aros Bostad, Derome, Faluhus, Heimstaden, KF Fastigheter, Magnolia Bostad, Riksbyggen, SBB, Stena Fastigheter, Trenum, Turako
Antal bostäder: 4500
Boendeformer: flerfamiljshus, småhus, radhus, villor.
Upplåtelseformer: hyresrätter, bostadsrätter, eget ägande

För ytterligare information om området och de olika delområdena besök bromalarstad.se och/eller kontakta:
Helena Liljedahl, representant för fastighetsägarna bakom Bro Mälarstad och vd för KF Fastigheter, telefon: +46 10-743 44 65
Fredrik Kjos, kommunstyrelsens ordförande, telefon: +46 072 178 81 56