Agnsäter, Anna-Britt

1915 – 2006, flickskola i Ystad och studier vid lanthushållsseminariet i Rimforsa. Under mitten av 1930-talet praktikant på Fågelsta, en mötesplats för den tidens självständiga och nytänkande kvinnor.
Som nyutexaminerad lanthushållslärare började hon vid ett ungdomsvårdhem utanför Göteborg. Där fick hon under krigsåren praktisera självhushållning från grunden. Med sina gedigna kunskaper om råvaror och deras tillredning fick hon 1944 anställning på KF:s nyinrättade provkök. Hon blev dess chef 1946, en post hon hade till sin pension 1980. Anna-Britt Agnsäter framstod snart som en av landets mest tongivande matprofiler.
Vår Kokbok, stektermometern, Matpyramiden och den fyrdelade måttsatsen, som tillhör standardutrustningen i de flesta hem, är några av hennes innovationer.

Källor:
KFBibliotek, KF Provköks arkiv
Minnesruna 2006-02-01

Se bibliotekskatalogen CoopCat av och om Anna-Britt Agnsäter