2 liter mjölk och ett flygplan

 

obsvarby1966_flygfoto

Stormarknadseran i Sverige inleddes 1962 då Wessels flyttande in i Jägersro i Malmö och blev Skandinaviens största köpcenter. Man hade parkering för 2500 bilar och var det första köpcentret som riktade sig till bilburna konsumenter.

Det skulle bara dröja ett år innan kooperationen tog över tronen då man 1963 slog upp dörrarna för Obs i Vårby. Det blev Europas största stormarknad med en yta på 15 000 kvm och 900 parkeringsplatser. Inspirationen kom från USA där konceptet kallades ”one stop shopping”. I Sverige översattes detta till ”allt under ett tak”. På grund av de stora inköpskvantiteterna blev det billigare att handla på Obs, och priset på livsmedel låg 10-15 procent under vanliga butiker.

obsvarby1966_flygpplan_edit
Klicka för större bild

Allt under ett tak
Man hade verkligen ansträngt sig för att leva upp till devisen ”allt under ett tak”. Förutom livsmedel fanns också en lång rad andra varor. Det mest uppseendeväckande var nog de flygplan som såldes i butiken! Bara tre år efter öppningen hade man kommit på den smått galna idén att sälja små enmotoriga flygplan. Man hade 11 modeller i sortimentet, från budgetmodellen Cherokee Super Cub för endast 60 000 kr till premiummodellen Aztec C, som kunder med 300 000 kr på fickan kunde få flyga hem i. Många var de kunder som storögt betraktade flygplanet som stod i butiken.

Idén med ”allt under ett tak” lever vidare än idag. Det senaste tillskottet i modell stor handelsplats, Mall of Scandinavia, inrymmer över 200 butiker och restauranger på en yta av över 100 000 kvm. Detta gör gallerian till Skandinaviens största. Än så länge.

obs_cherokee
Klicka för större bild

 

/Michael Hagström, företagsbibliotekarie