Vår kokbok revolutionerade köket

varkokbok1951

Vår kokbok är Sveriges mest sålda kokbok och den första utgåvan kom redan 1951. Men att försöka köpa ett äldre exemplar från den tiden på ett antikvariat är inte lätt. Anledningen är enkel, de är så tummade och använda att få exemplar finns kvar.

Inspiration från USA avgörande
KF anställde 1943 hushållslärarinnan Anna-Britt Agnsäter som startade KF Provkök. Fem år senare fick Anna-Britt uppdraget att göra en kokbok. Tanken var att det skulle bli en ”krisbok” som visade hur man bäst kunde hushålla i ransoneringstider. Men Anna-Britt åkte till USA och där fick hon massor med nya idéer och inspiration. Krisboken låg dock redan för tryck men Anna-Britt telegraferade hem att pressarna skulle stoppas.

Nya recept och metoder
Resultatet blev en ny och modern kokbok som var vetenskapligt testad och med exakta beskrivningar för hur varje maträtt ska tillagas. Gamla måttenheter som kaffekopp och nypa togs bort och ersattes med liter, deciliter och milliliter. Resten är, som man brukar säga, historia. Generationer har fått sina baskunskaper om matlagning genom Vår kokbok.

/Michael Hagström, företagsbibliotekarie