Änglamarkspriset 2022: Här är de tio bidragen som tävlar om de tre finalplatserna

KF och Coop presenterar nu de tio nominerade som gått vidare i Änglamarkspriset 2022. Änglamarkspriset delas ut till personer, organisationer eller initiativ som gjort särskilt värdefulla insatser inom miljö och ekologi, eller har en hållbar idé med stor potential för framtida hållbarhetsnytta. Änglamarkspriset delas sedan 2002 ut av KF och Coop tillsammans med Änglamarksfamiljerna Danielsson, Taube och Alfredson.

Årets nomineringar visar på stor bredd och variation. Det handlar om nya unika produkter såväl som initiativ och rörelser, alla med det gemensamt att de är nyskapande och har fokus på att förbättra miljö samt att de drivs av unga personer mellan 20 och 30 år. Av de tio nominerade bidragen väljer juryn för Änglamarkspriset ut tre finalister som presenteras den 17 oktober då allmänheten kan börja rösta på coop.se. Omröstningen pågår fram till den 6 november. Därefter viktas juryns val och allmänhetens röster 50/50 och den 16 november koras årets vinnare av Änglamarkspriset.

– De tio bidrag som går vidare i Änglamarkspriset 2022 visar på en stor bredd bland hållbarhetsinitiativ hos unga idag. Årets bidrag är allt från spännande projekt och nya mer hållbara produkter till rörelser och aktiviteter för att minska klimatpåverkan och jag känner mig stolt över de kandidater vi nu presenterar. Det känns mycket bra att Coop och KF stöttar dessa unga eldsjälar som brinner för klimatet och jobbar för en ljusare framtid, säger juryns ordförande Charlotta Szczepanowski, styrelseordförande Vi-skogen.

De tio nominerade bidrag som går vidare är:

Juryn består av representanter från Kooperativa Förbundet, familjerna Taube, Alfredson och Danielsson samt en extern representant. Vinnaren av Änglamarkspriset 2022 utses den16 november vid en prisceremoni på Vår Gård i Saltsjöbaden. Prissumman är 250 000 kronor.

Läs om 2021 års vinnare, Sopköket.