Kampen mot matsvinn och matfattigdom uppmärksammas – Föreningen Ätbart tilldelas årets Änglamarkspris

I Sverige slänger hushållen mat för 14 miljarder kronor årligen och 450 000 ton mat går till spillo i primärproducentleden. Den rikstäckande föreningen Ätbart som startade i Skövde tilldelas nu årets Änglamarkapris på 250 000 kronor för sitt arbete med att minska matsvinnet och matfattigdomen. Änglamarkspriset, som delas ut för 23:e året i rad, går till unga personer som genomför betydande insatser för vår miljö i Sverige och därmed bidrar till en hållbar framtid.

– Det är oerhört glädjande att vårt arbete mot matsvinn och matfattigdom uppmärksammas. Genom Änglamarkspriset kan vi stärka detta arbete ytterligare och göra mer tillsammans med fler, säger Gabriel Birgersson, Ordförande och Tf. Verksamhetschef i Föreningen Ätbart.

Änglamarkspriset har delats ut sedan 2002 och är instiftat av Coop, KF och Änglamarksfamiljerna Alfredson, Danielsson och Taube, samtliga representerade i juryn som tillsammans med folkets röster valt ut vinnaren. Juryns motivering lyder:

Med årets vinnare av Änglamarkspriset ser vi en drivkraft hos unga entreprenörer som samlar och engagerar eldsjälar som tillsammans löser en av världens största hållbarhetsutmaningar. Genom att på ett systematiskt och strukturerat sätt organisera många olika engagerade runt sig, bidrar de dagligen till att minska matsvinnet, även lokalt. Grundarna av organisationen sprider engagemang och energi och letar ständigt efter nya lösningar till utmaningen med att minska matsvinnet. Årets vinnare av Änglamarkspriset är Föreningen Ätbart.

Från vänster: Gabriel Birgersson och Mickaël Gayet.

Matsvinnet står idag för cirka tio procent av de globala utsläppen av växthusgaser, detta motsvarar 4–5 gånger flygindustrins totala utsläpp. Enbart i Sverige slänger hushållen mat för fjorton miljarder kronor per år samtidigt som 450 000 ton mat går till spillo hos svenska primärproducenter. Ätbart är en ideell förening som arbetar för en värld utan matsvinn och matfattigdom. Föreningen bildades 2019 i Skövde och bedriver idag projekt och verksamheter i hela landet. Genom kunskapsspridning, opinionsbildning, nätverksbyggande och samordning av konkreta åtgärder vill föreningen skapa ett mer hållbart samhälle på både kort och lång sikt.

Övriga finalister till Änglamarkspriset 2024 var Helios Innovations från Halmstad, som renar processvatten i industrin från PFAS och Mickelgårds Lantbruk från Gotland, som bedriver ett ekologiskt lantbruk.

Änglamarksprisets jury 2024 består av

  • Mattis Bergquist (ordförande), hållbarhetschef Coop
  • Charlotta Szczepanowski, generalsekreterare Vi-skogen
  • Simon Werbart Flato, grundare och verksamhetschef Sustainergies
  • Maria Taube, representant från familjen Taube
  • Daniel Alfredson, representant från familjen Alfredson
  • Jesper Danielsson, representant från familjen Danielsson

Historien om Änglamark

Det var 1970-tal när Tage Danielsson och Hasse Alfredson spelade in filmen Äppelkriget om det som hände i Änglamark. Evert Taube skrev sången ”Änglamarksvisan” till filmen och Sven-Bertil sjöng, så att den fastnade i hjärtat hos ett helt land. Kärleken till naturen är stark inom oss. Skogar och åkrar, stränder och vattendrag är en del av oss och värda att kämpa för. Det är mer angeläget än någonsin. Danielsson, Alfredson och Taube såg framåt, berörde och tog ställning, precis som våra pristagare.

Läs mer om vinnaren: https://atbart.org/

För mediefrågor, kontakta:

Föreningen Ätbart: Gabriel Birgersson, Ordförande och Tf. Verksamhetschef, 0760057371, gabriel.birgersson@atbart.org

Coops presstjänst: 010-743 13 13 eller media@coop.se eller juryns ordförande Mattis Bergquist: 070-999 95 15