KF var först…

KFs roll i den svenska 1900-tals historien är betydande. I början av 1900-talet bröt man monopol och karteller. Man startade tidigt egen industri och revolutionerade svensk detaljhandel bl.a. genom att vara först med att införa självbetjäningsbutiker, smarta logistiklösningar och lagercentraler. Kort sagt, KF var först på många stora viktiga områden. Men KF var först också med många mindre innovationer, som trots sin litenhet varit av betydelse för individ och samhällsutveckling.

…med köttkonserv 1929 och färdiglagad mat
Sedan 1920-talet har kooperationen haft stor betydelse för svensk livsmedelsförsörjning. Från 1921 till 1934 steg charkproduktionen i Stockholm från 300 ton till 2000 ton. Falukorv och fläskkorv var mest populära, följt av stångkorv och lungmos. ”Konsum-konserv” med kött kom 1933 med drygt 14 000 konserver. 3 år senare var antalet konserver närmare 600 000. Tillverkningen var helautomatiserad redan 1937 och varorna såldes under det egna varumärket ”Kvickman”. Produktionen var förlagd i den, för tiden, nya och supermoderna fabriken som kallades ”Konsumhuset” på Magnus Ladulåsgatan i Stockholm. Redan 1929 inrättades en färdigmatsavdelning för portionsförpackad husmanskost som bara sex år senare hade en produktion på 380 ton mat. Första året tillverkades 200 000 burkar och konserverna blev snabbt en succé. Efterfrågan var större än tillgången då många konsumentföreningar ville beställa konserverna som då producerades av den första och enda kooperativa köttkonservindustrin. För en allt större andel förvärvsarbetande husmödrar hjälpte köttkonserverna till att förenkla livet. Många produkter skulle komma att produceras på charkfabriken, bl.a. Jongs sopptärningar, Solmans djupfrysta bär och sedermera Gomanprodukter. Stockholmsföreningens kafferosteri lanserade nyheten att packa kaffe i kartong i stället för i påsar. Det var det kaffe som sedan blev känt under varumärket ”Cirkelkaffe”.

…med djupfryst mat 1944
KFs fruktindustri Björnekulla var en verklig pionjär inom djupfryst mat, som gjorde de första försöken med bär och spenat redan 1944. Inköp av frysdiskar exploderade under 1950-talet bland svenska handlare. Djupfryst torsk kom 1949, apelsinjuice och gödkyckling 1952, fiskpinnar 1956, kåldolmar 1957, pizza 1959, fiskgratäng och hamburgare 1960, grönsaksblandning 1964, tårta 1965 och sommargrönsaker 1969. 1964 blev det standard med frysar i nybyggda lägenheter. Kaffebröd var frysens vanligaste vara. Svenska husmödrar helgarderade sig, med nybakat och fryst kaffebröd, vid händelsen att vänner och bekanta plötsligt skulle komma på besök.

…med att lansera kakmix 1948
Att själv baka kakor och bullar var i det närmaste ett måste för 50-talets hemmafruar. En riktig hemmafru skulle kunna baka. När KF 1948 första gången lanserade Juvels kakmix så togs den inte emot med öppna armar. KF hade en uttalad ambition att förenkla hemmafruns vardag och kakmixen var en av många nymodigheter som skulle ge kvinnorna lite mer fritid.

En intensiv marknadsföring behövdes för att övertyga hemmafruarna att använda kakmixen utan dåligt samvete. De första mixarna hade nackdelen att de var för bra. Man behövde bara tillsätta vatten, vilket ökade kvinnornas känsla av att inte göra rätt för sig, vara medskapande i bakningen. Så genom att ändra mixen och låta kvinnorna själva få tillsätta både ägg och vatten, kunde man öka känslan av att det var hemgjort och det hela kändes bättre. På 1960-talet såldes en förpackning med kakmix som också fungerade utmärkt för kakan att gräddas i. En teknisk förbättring helt i tidens anda som kallades ”Mixiform”. Den fanns med smakerna socker-, citron- och pepparkaka.

Michael Hagström, företagsbibliotekarie