Möller, Christina

1943- . Hushållslärare, Provkökschef, Matkonsult, Folkbildare, Kokboksförfattare.
Seminariet för huslig utbildning i Umeå (1966-67), Restaurang Sävargården Umeå (1966-67),
Sandvikens kommun (1967-69), Konsumentföreningen i Göteborg (1970-80), Kooperativa förbundet och Coop Sverige AB (1980-2005), OSEC AB Matstudio (2005-).

Möller har ägnat sitt liv åt mat, folkbildning och hälsa. Hon började på 60-talet som hushållslärare med fokus på näringslära, konsumentkunskap och praktisk matlagning. På 70-talet blev hon chef med ansvar att utveckla matlagningsmetoder och informera om mat och hälsa även för press och media. Som chef för KF:s Provkök blev hon en av Sveriges mest kända matprofiler. Hennes grundläggande idé och ledstjärna har alltid varit att det man äter ska vara både gott och nyttigt och prisvärt. I hennes arbete som folkbildare och pedagog, med både böcker och föreläsningar, har kunskap och matglädje varit ledstjärnor i arbetet. Hon har bevisat att mat, liksom musik, ska byggas utav glädje. Genom åren har hon dekorerats med en mängd utmärkelser och medaljer. 2005 blev hon Hedersdoktor FD hc, vid Uppsala Universitet den samhällsvetenskapliga fakulteten, för sitt arbete med kunskapsspridande om mat och hälsa.

Ledamot av ett femtontal styrelser däribland:
Kooperativa Ledares förbund (KLF)
Föreningen Kooperativa Vänner
Gastronomiska Akademien
Statens Livsmedelsverk
Vår Gård i Saltsjöbaden AB
Konsumentverket
Stiftelsen Livsmedelsbranschen
Kungliga Skogs- o Lantbruksakademien
Måltidsakademien.

Ett flertal jury uppdrag:
Årets Svenska Måltidslitteratur
Bästa gröna skolkock (Ordf.)
COOP Stora Matpris (Ordf.)
Gör mos av en knöl (Ordf.)
Sveriges Nationalrätt
Östgötakocken Linköping
Årets kock, Stockholm
Kocktävlingen Pumpan, Öland
SM i sjömat, Göteborg
Klara Färdiga Fisk, Stockholm

Se CoopCat av och om Christina Möller

Källa:
Kooperativa porträtt. Utgiven av Kooperativa ledares förbund (KLF). Stockholm, 1971. 248 s.