När havet fick liv

När havet fick liv

Från Havstenssund i Bohus­län skeppades en gång i ­tiden ­ostron till Grand Hôtel och Opera­källaren i Stockholm. 

Men så ledde övergödning till minskat fiske och färre ostron. Det var då Mathias Svensson, som varit yrkesfiskare i hela sitt liv, och hans sambo Ulrika Lorensson bestämde sig för att göra något åt saken. Skulle det gå att odla ostron helt på naturens villkor?

– Jag såg vartåt det barkade. För mig har miljö och hållbarhet alltid varit viktigt, kanske blir det så i ett litet samhälle som är beroende av vad havet ger, säger Mathias till Coops medlemstidning Mer Smak.

Det har krävts tålamod och kreativitet för att utveckla en ny teknik där hela odlingsprocessen sker naturligt i havet, utan att tillföra vare sig föda, energi eller antibiotika. Till slut lyckades Mathias och Ulrika och nu driver de Skandinaviens första och enda ekologiska ostronodling. 2019 belönades de med Änglamarkspriset som varje år delas ut till ett företag, en organisation eller en person som speglar hållbar matglädje och står för värdefulla insatser inom svensk miljö och ekologi.

– Ostron är faktiskt världens bästa mellanmål, säger Ulrika.

FOTO NICKE JOHANSSON

Det var en vindstilla, förtrollad septemberkväll när fotografen Nicke Johansson fångade solen innan den försvann bakom en holme i Västerhavet. Ulrika Lorensson och Mathias Svenssons passion för sina ostron var påtaglig. De nyöppnade ostronen Nicke Johansson bjöds på var de godaste han ätit.

Dela det här på...